Luni, 30 NOIEMBRIE 2020

Periodic Vatra Nouă, Giarmata VII - aprilie 2005

MONOGRAFIA COMUNEI GHIRODA
In România rurală sunt peste 12.000 de şcoli primare, gimnazii şi licee şi peste 100.000 de profesori şi învăţători care slujesc şcoala, îmbogăţesc minţile, înnobilează şi formează caracterele copiilor noştri. Acest imens segment al dăscălimii care serveşte şcoala este, în acelaşi timp, şi o prezenţă permanentă în viaţa culturală, socială şi economică a localităţilor. Dascălii reprezintă, în cele mai multe cazuri, repere morale de necontestat pentru copiii satului. Dintr-un recent studiu sociologic întreprins la catedra de pedagogie a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, rezultă faptul că 35-40% din fetele şi băieţii din mediul rural, elevi de gimnaziu, consideră că profesiile de învăţător şi profesor sunt cele mai prestigioase. De ce oare? Pentru simplul şi adevăratul fapt că aceşti copii văd în dascălii lor repere morale şi profesionale demne de urmat.
Dar, din imensul contingent de profesori de ţară, numai puţini (vreo câteva sute în România) au trecut dincolo de zidurile şcolii, luând calea uliţelor satului, a gospodăriilor şi, mai cu seamă, a arhivelor pentru a studia şi a pune în valoare ceea ce are mai de preţ fiecare localitate rurală: viaţa satului, aşa cum a fost în trecut şi cum este acum.
Printre aceşti puţini dascăli de ţară din România, care s-au aplecat asupra vieţii satului lor, se numără şi profesorul Ioan Milin din Ghiroda.
Zilele trecute mi-a căzut în mână cartea Monografia comunei Ghiroda scrisă de Ioan Milin, profesor la şcoala din sat. După mai multe peregrinări (şase ani, după absolvirea Facultăţii de geologie-geografie a Universităţii din Bucureşti, la Iecea Mare, apoi alţi şase ani, datorită pregătirii sale de excepţie şi garanţiei necesare în acele vremi, lucrează în Guineea şi Maroc), revine în satul său natal - Ghiroda. Simte că nu este suficient, ca intelectual-fiu al satului, să facă numai lecţiile cu elevii şi se apucă de cercetat trecutul acestei localităţi din marginea Timişoarei. Caută izvoarele, cercetează arhivele, inclusiv ale familiei sale (bunicul său dinspre mamă, Martin Gunescu, fiind primar al comunei în perioada interbelică), merge din gospodărie în gospodărie, studiază documentele primăriei şi ale altor instituţii. într-un cuvânt, o muncă migăloasă, de durată. Dar până la urmă izbuteşte şi iată lucrarea Monografia comunei Ghiroda (de fapt a satului Ghiroda) apare.
Fără a intra în detaliile cărţii, lăsând cititorului din Ghiroda plăcerea de a se regăsi sau altor cititori de a cunoaşte un crâmpei din istoria Banatului, pot aprecia că aceasta este scrisă cu aplomb, cu acurateţe ştiinţifică, acoperind, în cea mai mare parte, cerinţele genului (monografia). Având în vedere aceste calităţi, recomand cu căldură tuturor ghirozenilor care nu au citit încă această carte să o lectureze, pentru că vor avea o reală satisfacţie, iar autorului îi adresez sincere felicitări pentru strădania şi reuşita sa.
Acad. PĂUN ION OTIMA N, Dr.h.c.


TABLA DE SAH KARPOV-ISTRATESCU A AJUNS LA GIARMATA VII
Considerat a fi nu numai unul dintre cei mui mari şahişti ai tuturor timpurilor, ci şi una dintre marile personalităţi ale istoriei sportului, Anatoli Karpov, fost campion mondial de şah în perioadele 1975-1985 şi 1993-1998, şahistul cu cel mai mare număr de turnee câştigate, a fost prezent în România în perioada 19-27 martie 2005 pentru un meci împotriva multiplului campion naţional şi medaliat la campionatele europene şi mondiale de juniori, marele maestru român Andrei Istrăţescu. Rezultatul meciului Anatoli Karpov -Andrei Istrăţescu 6-2.
Evenimentul a fost organizat în colaborare de Fundaţia Şah Astral, Fundaţia Gambit - Elisabeta Polihroniade şi Asociaţia Sportivă Şah Campion. In România şahul se bucură de o veche şi glorioasă tradiţie, prin multiple clasări pe podium la Olimpiadele de Şah, prin nenumărate medalii de aur cucerite la campionatele mondiale şi europene de tineret şi juniori, fiind sportul cu cel mai mare număr de sportivi legitimaţi după fotbal. Insă numărul celor interesaţi de jocul minţii este mxdt mai mare, fiind aproape imposibil de crezut că există vreo familie fără vreun jucător pasionat, fie el amator sau sportiv legitimat. O premieră pentru România a constituit-o transmiterea live a partidelor pe internet. Tabla de joc şi ceasul de control au fost speciale, dotate cu senzori care au permis urmărirea partidelor în direct pe internet. S-a realizat astfel o emisiune interactivă, comentatorii putând dialoga în direct cu cei ce au urmărit partidele pe monitorul computerului propriu. O astfel de transmisiune a beneficiat practic de o audienţă mondială, amatori din^ toate colţurile lumii fiind conectaţi cu ajutorul calculatorului.
Tabla de şah care permite această posibilitate este dotată cu senzori care permit detectarea fiecărei mutări în timp real. încă din ziua începerii meciului, această tablă de şah deosebită, mai ales prin confruntarea pe care a găzdut-o, a fost oferită pe okazii. ro în cadrul unei licitaţii caritabile. Este o tablă de şah digitală, care identifică fiecare piesă, fiecare mutare, şi poate memora până la 500 de mutări. Astfel, posesorul tablei de şah va putea chiar să urmărească ultimul meci al confruntării Karpov - Istrăţescu, acesta putând fi stocat în întregime în memoria tablei de şah.
In final, tabla de şah a fost semnată de cei doi campioni, a fost autentificată de organizatorii evenimentului ca "tabla de şah pe care s-a disputatmeciul Karpov - Istrăţescu", şi ai fost câştigată de persoana care a oferit suma cea mai mare în cadrul licitaţiei caritabile de pe okazii.ro şi a început cu suma de un milion de lei. Această sumă urma să fie donată integral unuia sau mai multor cluburi de şah pentru copii.
Licitaţia oniine pentru tabla de şah a meciului dintre Andrei Istrăţescu şi Anatoli Karpov a fost adjudecată pentru suma de 42.885.417 de lei.
Conform organizatorilor licitaţiei, noul proprietar al râvnitei table de şah a devenit Andrei Hodis, preşedinte al Organizaţiei Locale Zalău a Partidului Uniunea pentru Reconstrucţia României. Licitaţia a început la 18 martie, de la suma de un milion de lei, şi a progresat continuu, de atunci până la 1 aprilie, data închiderii ei, primindu-se 97 de oferte.

Cele 43 de milioane de lei ne-au fost donate nouă, Clubului Sportiv Mediator din satul Giarmata Vii şi datorită acestui fapt vom dota clubul cu un calculator portabil performant şi o imprimantă color, aparatură strict necesară pentru pregătirea teoretică şi scoaterea datelor pe imprimantă, necesare în derularea orelor de antrenament. De asemeni vom cumpăra şi o cameră video pentru filmarea şi fotografierea turneelor de şah, pregătirea unor lecţii tematice, teste practice la tabla de şah demonstrativă date de elevii şahişti la încheierea trimestrului şcolar etc.
Nu sunt cuvinte de ajuns pentru a mulţumi Bunului Dumnezeu pentru şansa ca tocmai CS Mediator, clubul nostru de şah, să primească donaţia.
Mulţumim din adâncul sufletului D-lui Doru Ionescu, organizatorul meciului Karpov - Istrăţescu, care a considerat că "suntem un club perfect pentru ceea ce s-au gândit organizatorii să facă cu banii". Transmitem pe această cale urări de bine şi sănătate D-lui Marius Ceteraş, coordonator al şahului prin email, al cărui suflet mare ştim că vibrează în ton cu bucuria noastră de acum de a fi mai bogaţi în bani, dar în special în prieteniile care se leagă în lumea şahului.
Mulţumim D-Iui Emilian Cristea de la firma de licitaţii okazii.ro pentru toate demersurile făcute pentru ca noi să intrăm în posesia donaţiei simplu şi rapid.
Din nou, pentru a nu ştiu câta oară, gândul nostru se îndreaptă spre "naşul clubului de şah", părintele paroh Vasile Suciu, un gând de recunoştinţă şi mulţumire fiindcă s-a rugat pentru binele copiilor şahişti din sat. Se pare că cel puţin de data asta rugăciunile lui au contat. Suntem convinşi de aceasta pentru că, din cele 160 de cluburi afiliate la F.R. Şah, tocmai C.S. Mediator a fost selectat pentru primirea donaţiei.
Toate informaţiile despre noi au putut fi luate din revista Vatră nouă, în care publicăm Info-Şah în fiecare număr, iar noi, la toate turneele în deplasare, o distribuiam colegilor noştri din alte oraşe şi astfel eram foarte cunoscuţi. De asemeni expediam şi pe adresa F.R. Şah un exemplar în fiecare lună. Tot datorită sprijinului dat de părintele paroh Vasile Suciu, pe site-ul bisericii din Giarmata Vii este inclusă şi activitatea clubului de unde se pot lua informaţii prin scrierea: Mediator Giarmata Vii caută cu Google sau click Search the web.
Am avut ocazia şi am prezentat la Buziaş în 2004, colegiului de arbitri, casetele video cu concursurile şahiştilor noştri şi au rămas profund impresionaţi, spunând că suntem unicat în România şi ne-au sfătuit să le popularizăm în continuare.
Nu avem încă un campion naţional, dar rezultatele şahiştilor noştri în celelalte concursuri sunt lăudabile, având numeroase medalii. Avem o activitate bogată şi diversificată: şcoală de şah, şah în şcoală - curs opţional, şah în grădiniţă - activitate extragrădiniţă, curs de vară, şah-intensiv, echipă rezervă în divizia B, şahul poştal - Campionatul naţional şi Olimpiada feminină 2 semifinale şi o finală (care au durat în total 11 ani, rezultate care au adus un titlu de Maestru al sportului pentru Eleonora Mihai), şahul prin email - Campionatul naţional individual, Campionatul Mondial feminin, semifinală, echipă în divizia A la şahul prin email, meciul amical România - Finlanda, meciul amical România - Suedia, şah pe serverul ICCF - meci de caritate Ajec Asia & Restul lumii, arbitri federali (Eleonora şi Partenie Mihai), organizator de concursuri - şapte concursuri pe an şi participant la concursuri (de exemplu în anul 2004 am fost prezenţi cu juniorii noştri în 20 de turnee open, majoritatea şah-rapid în Timişoara sau alte oraşe).
Pe parcursul acestor cinci ani de la înfiinţare au fost instruiţi cu regulile generale şi principiile jocului de şah, aproximativ 150 de copii (legitimaţi şi amatori) din Giarmata Vii, Giarmata, Ghiroda şi Timişoara prin cursul opţional de şah. Dintre aceştia, o parte au rămas doar în stadiul de iniţiere în jocul de şah, oricând având posibilitatea de a continua pregătirea jucând amical cu prietenii sau poate folosindu-se de programele de şah de pe calculatorul personal.
Noi le-am oferit talentul. De ei depinde ce vor face mai departe cu el. Un lucru e sigur. Este prea preţios pentru a-l îngropa în nepăsare şi uitare.
ELEONORA şi PARTENIE MIHAI